Overslaan en naar de inhoud gaan

Archeologisch Site-Museum

Gelieve ter plaatse de richtlijnen te volgen en dit om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan.

Het museum geeft een overzicht van archeologische vondsten in Kortemark. Het werd opgericht met de steun van de Europese Gemeenschap en de gemeente. Het toont de bezoeker de resultaten van de plaatselijke opgravingen van de Bronstijd tot de Middeleeuwen.

De collectie van het museum is opgebouwd rond 4 thema’s:

De muntschat van Werken:
Niet ver van de Steenstraat, werd in 1898 een Romeinse muntschat ontdekt. Vermoedelijk ging het om de opgespaarde soldij van een soldaat.

De Hoge Andjoen motte:
Deze archeologische site in Werken bestaat uit de motte achter de kerk en zijn voorhof. Dit type van een tweeledige nederzetting heeft haar wortels in de vroege middeleeuwen (8e- 9e eeuw). Deze weinig gekende periode uit de geschiedenis wordt in het museum verduidelijkt via reconstructie van een waterput, maquettes, opgegraven voorwerpen en bodemkunde. Foto’s geven een mooi beeld over de opgravingen in de motte.

Grafheuvels uit de Bronstijd:
Prospectie via luchtfotografie leidde tot de ontdekking van twee cirkels te Kortemark. Een noodopgraving toonde aan dat het ging om twee bronstijd-grafheuvels, waarvan alleen nog de ringgrachten sporen nalieten (1750-1100 v.C). Vandaag zijn die cirkels echter uit het landschap verdwenen door verkaveling. Naast deze foto’s zijn ook voorwerpen te zien die in de omgeving werden gevonden.

Abdij Hemelsdale:
Enkele jaren na de bouw van de abdij te Werken in 1286, vestigden de Cisterciënzerinnen van Hemelsdale zich in de gebouwen. Zij verbleven er tot in 1578, het tijdstip waarop hun abdij door de geuzen werd verwoest. De opgravingen van een gedeelte van Hemelsdale worden hier getoond: reconstructie van twee graven, reconstructie van een haard, aardewerk, munten,…

Er zijn smartphones beschikbaar die vooral kinderen en families de mogelijkheid geven om het museum op een interactieve manier te ontdekken. Aan de hand van een aantal vragen word je op een leuke manier doorheen het museum geleid.
Teksten werden ingesproken door Louis Talpe. Na de rondleiding krijgt iedereen een archeologendiploma.

Openingstijden (april t.e.m. november)
Zaterdag en zondag: 14u-17u
Gesloten op feestdagen en vanaf december t.e.m. maart

Prijzen
Individueel: gratis
Gidsbeurt: 60 euro per groep en heel het jaar te reserveren bij dienst Toerisme

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Archeologisch Site-Museum
Vladslostraat 9
8610 Werken (Kortemark)

Toon in google maps

Prijs

gratis

Links

Archeologisch Site-Museum