Overslaan en naar de inhoud gaan

Dag van de Trage Weg Blankaart XL

Met de Wandelwijzer in de hand kan je vanuit 12 wandelpoorten op exclusieve wijze het polder- en broekgebied aan de IJzer verkennen. Het wandelgebied telt ruim 80 km geselecteerde wandelwegen waarvan heel wat autoluw of autovrij zijn. Op de IJzer zelf en het Kanaal Ieper-IJzer wachten voetveren waardoor je op eigen houtje en tempo unieke verbindingen kan bewandelen. Meer nog: er zijn twee gratis Stappersbussen die meermaals een vast traject afleggen en waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen. Een wandeldag op maat dus!
De WandelwIJzer kan je vanaf 13 oktober downloaden via www.blankaart.be. Of kan je vanaf 15 oktober op het Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen komen afhalen. Op de dag zelf kan je ze oppikken op de 12 startlocaties:
> Diksmuide: IJzerboomgaard, De Fot'oeil, 't Gemeentehuis Nieuwkapelle, Knokkebrug, 'tHof van de Rhille en BC De Blankaart
> Merkem: De Boot, Paviljoen en Langewade
> Ieper: De Zege en Steenstraete
> Lo-Reninge: De Pollepel

In het natuurrijke gebied zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig. Misschien kom je er wel een Natuur.ranger tegen die op al je vragen kan antwoorden. Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Wie tuk is op ijs vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. Je kan een kunstschilder bezoeken en ook de Beukelaremolen zet haar trapdeur open. In het moederschip van vzw De Boot wordt dementie in beeld gezet en van hieruit vertrekt ook de QR-fotowandeling 'Iedereen is van de wereld...'. Ook enkele kerken en kapellen zetten hun deuren open en in het Bezoekerscentrum De Blankaart kan je paling en co tegenkomen.

Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Hier en daar zijn coronamaatregelen van toepassing. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden kan hoog en stevig schoeisel aangewezen zijn.
Tip voor wie er een wandelweekend wil van maken met overnachting: www.sport.vlaanderen/Woumen of www.toerismewesthoek.be. Of win een wandelweekend via www.dagvandetrageweg.be.

Deze dag is een organisatie van het Regionaal Landschap Westhoek i.s.m. het bezoekerscentrum De Blankaart, Trage Wegen IJzergemeenten (TWIJG), Natuurpunt De Bron en de gemeenten Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge en Ieper in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Wanneer

tot

Prijs

gratis

Organisatie

Contact

blankaart@west-vlaanderen.be
Telefoon : 051 54 59 48

Links

Dag van de Trage Weg Blankaart XL