Overslaan en naar de inhoud gaan

Diksmuide 18-18

Totaalspektakel over het leven in Diksmuide van 1918 tot 2018 - In 1918 was de frontstad Diksmuide totaal verwoest. Alles was herschapen tot één desolate ruïne, een stenen vlakte bezaaid van loopgraven, bunkers of uitkijkposten op de luttele recht gebleven muren. Met de veerkracht van de Westhoekers hebben de teruggekeerde Diksmuidelingen de stad heropgebouwd tot hun nieuwe thuis.

2018 is het laatste jaar van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Diksmuide heeft zowel in 1914-1918 als in 2014-2018 een grote rol gespeeld. Met een grote variatie aan herdenkingsactiviteiten en tal van investeringen is Diksmuide er in geslaagd het belang van het IJzerfront aan te tonen en eer te betonen aan onze eigen mensen die er dapper gestreden hebben en gevallen zijn voor het laatste stukje vaderland.

Op vrijdagavond 8 juni 2018 wil Stad Diksmuide daarom nog even stilstaan bij de drieste oorlogsjaren, maar ook het herleven van de stad tot wat ze vandaag is, in een totaalspektakel gieten. Het verhaal van verrassende vondsten Het verhaal van Diksmuide vanaf 2018 wordt gebracht via dans, muziek, zang, projecties, lichtspel, sketches en acts. Bekende namen en opkomend talent brengen het beste van zichzelf in een wervelende evocatie, met als decor het prachtig historisch kader rond de heraangelegde Diksmuidse Grote Markt.

Voorwerpen opgegraven uit de Diksmuidse ondergrond vormen de inspiratie voor de verhaallijn. Deze vondsten tonen aan dat niet alles kommer en kwel was. Ook feestelijke momenten, sportieve exploten en emotionele heldendaden passeren op 8 juni de revue.

Professionele topartiesten
De muzikale rode draad wordt gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Zeemacht, die hiervoor heel wat deuntjes en hits uit de afgelopen 100 jaar speciaal herkneedt, arrangeert, instudeert en op een heel aparte manier aanéénrijgt. Op het podium zien we het beste van Kunstenacademie Kadens en de Izegemse Dansacademie.

Op het podium: 5 TOPARTIESTEN.

Hilde Coppé, Brahim, Hannelore Bedert, Patrick Riguelle en OZARK HENRY!

OZARK HENRY is de artiestennaam van Piet Goddaer. Deze Kortrijkzaan kreeg de muziek met de paplepel mee. Hij is een uitstekend muzikant die steeds grenzen laat vervagen. Steeds op zoek naar vernieuwing vindt hij zichzelf telkens opnieuw uit. Ozark Henry is een artiest pur sang, een vat vol creatieve energie.

PATRICK RIGUELLE, vijftiger en meer dan dertig jaar gerespecteerd en gevierd zanger en “musician’s musician”, verdiende zijn sporen over zowat heel Europa en bij uitbreiding de wereld als frontman van zijn eigen band(s) of als sidekick van God en Klein Pierke.

HANNELORE BEDERT is een Deerlijkse singer-songwriter. Een vrouw met het hart op de tong en de ziel op tafel. Geen toegevingen. Alles zeggen zoals het is. Zwart op wit. Zonder franjes, zonder gedoe.
Soms warm en zalvend, dan weer ijzingwekkend kil.
Maar boven alles : doodeerlijk.

BRAHIM is de artiestennaam van de Torhoutse Brahim Attaeb, een Belgisch r&b-zanger en presentator van Vlaamse en Marokkaanse afkomst. We leerden hem 15 jaar geleden kennen toen hij meedeed aan Idool. De jongsten onder ons kennen hem ondermeer als presentator op Ketnet en als peter van de campagne tegen pesten. Zijn MOVE TEGEN PESTEN won tijdens de Radio 2 Zomerhit de prijs voor beste kidspop.

De Roeselaarse sopraan HILDE COPPÉ studeerde aan het conservatorium van Gent en Brussel. Hilde specialiseerde zich in het operagenre en zingt zowel twintigste eeuw / hedendaags genre als uit de periode 1750 – romantisch genre.


Een éénmalige en dus niet te missen opvoering, waar iedere Diksmuideling getuige moet van zijn. Er zijn 300 gratis zitplaatsen, vooraf te reserveren door afhaling van een gratis ticket (maximaal 2 per afhaler), op de dienst voor Toerisme, en dit enkel tijdens het lange Hemelvaartweekend van 10 tot 13 mei, tussen 9u en 16u. (Wie op 8 juni om 20u45 niet aanwezig is, verliest de zitplaats).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Binnenstad
Grote Markt 6
8600 Diksmuide

Toon in google maps

Wanneer

vrijdag 8 juni 2018 van 21:00 tot 22:30

Contact

toerisme@diksmuide.be
Telefoon : +32 51 79 30 50

Links

Diksmuide 18-18