Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezing 'Alles gaat opperbest! Wat oorlog met een familie doet'

Inge De Bruyne vertelt in deze lezing de familiegeschiedenis van haar grootmoeder.

Het verhaal begint halverwege de 17de eeuw als de familie in Middelkerke, vlak achter de duinen, op kleine lapjes grond hoveniert. Meer dan 250 jaar later verbouwt de familie nog steeds groenten, maar ze wonen inmiddels in Lombardsijde waar ze zich hebben opgewerkt tot gegoede hoveniers.
Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, komt hun dorp al snel midden in de frontlinie te liggen. De familie slaat op de vlucht en verliest alles wat ze generaties lang met eindeloos veel geduld en hard werken heeft opgebouwd. Lombardsijde wordt met de grond gelijk gemaakt, het hechte gezin valt uiteen, de zonen vertrekken naar het front, de eerste doden vallen.
Na de Wapenstilstand verloopt de wederopbouw voor Lombardsijde uiterst moeizaam. Nadat alles weer is opgeruimd en opgebouwd, blijft het schrijnende verdriet van het gemis echter altijd aanwezig. Als er in de jaren dertig opnieuw een oorlog dreigt, blijken de oorlogstrauma's nog lang niet geheeld.

Deze familiegeschiedenis verschilt nauwelijks van dat van duizenden andere families in West-Vlaanderen tijdens en na de Grote Oorlog. Dit verhaal, over alles verliezen en weer helemaal van voren af aan beginnen, is nog steeds pijnlijk actueel en laat niemand onberoerd.

Inschrijven kan aan de balie van de bib of via bibactiviteiten@koksijde.be. Leden van de bib betalen 3 euro, niet-leden 6 euro.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Bibliotheek Koksijde
Casinoplein 10
8670 Koksijde

Toon in google maps

Wanneer

tot

Leeftijd

+ 16

Prijs

3,0

Organisatie

Lezing 'Alles gaat opperbest! Wat oorlog met een familie doet'
16+