Overslaan en naar de inhoud gaan

Lezing 'Henry van de Velde, wegbereider van het Bauhaus'

Donderdag 26 september vertelt spreker Benoît Vandeputte je alles over de toonaangevende Belgische architect Henry van de Velde (1863-1957). Van de Velde begint zijn carrière als kunstschilder. Al snel laat hij de schilderkunst achterwege en slaat hij de weg van de architectuur en de toegepaste kunsten in. In 1899 vestigt hij zich in Duitsland en beleeft er een blitzcarrière met gebouwen in een stijl die het midden houden tussen Arts-and-Crafts en Art Nouveau. Als directeur van de Kunstgewerbeschule in Weimar effent hij er het pad voor de befaamde architectuurschool Bauhaus, die dit jaar precies 100 jaar geleden werd opgericht. Wanneer hij in 1926 terugkeert naar België is zijn stijl radicaal veranderd en wordt hij verzocht om een Belgische versie van het Bauhaus op te richten. Deze lezing besteedt aandacht aan de evolutie die zijn werk doormaakte en plaatst zijn werk in een internationale context. Enkele van zijn meest toonaangevende gebouwen worden toegelicht.

Benoît Vandeputte is architect en medezaakvoerder van het architectenbureau Van Damme - Vandeputte architecten. Hij is gespecialiseerd in de restauratie van beschermd en niet-beschermd erfgoed en verdiepte zich in het leven en werk van Henry van de Velde. In 2018 werd zijn bekroonde scriptie over de twee gebouwen die van de Velde in Astene (Deinze) ontwierp voor Dr. Adriaan Martens, als boek uitgegeven door Stichting Kunstboek onder de naam ‘Adriaan Martens en Henry van de Velde - Geneeskunst aan de Leie’.

Inschrijven kan aan de balie van de bib of via bibactiviteiten@koksijde.be of via koksijde.bibliotheek.be. Leden van de bib betalen 3 euro, niet-leden 6 euro.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Bibliotheek Koksijde
Casinoplein 10
8670 Koksijde

Toon in google maps

Wanneer

tot

Leeftijd

+ 18

Prijs

3,0

Organisatie

Contact

Telefoon : 058 53 29 53, bibliotheek@koksijde.be

Links

Lezing 'Henry van de Velde, wegbereider van het Bauhaus'
18+