Overslaan en naar de inhoud gaan

POES. Hoe de kat de mens vangt.

Vandaag zijn poezen populairder dan ooit, zowel op het internet als in onze huiskamer. Vanwaar komt de wereldwijde adoratie voor deze eigenzinnige dieren? Het Yper Museum ontrafelt de mysterieuze relatie tussen mens en kat doorheen de tijd en in andere culturen. Van aanbeden, over verketterd en genegeerd tot geliefd. POES brengt recent wetenschappelijke inzichten in dialoog met internationale historische en hedendaagse kunst. Met topnamen als Goya, Jan Fabre, Stephan Vanfleteren, Henriëtte Ronner-Knip, Théophile Steinlen, Stief DeSmet, David Teniers de Oude en Roger Raveel.

In negen thema’s verkent deze tentoonstelling de weg die mens en poes samen afleggen. Hoe de kat als dier evolueert. De kat vereerd als god en verketterd als duivel. De kat als muze, vrouw, vriend, collega en VIP – met de P van Puss. En natuurlijk de kat als reus in de Ieperse Kattenstoet. Je krijgt er niet alleen kunstwerken over katten te zien, maar ook archeologisch, historisch, archivalisch, natuurhistorisch, geneeskundig en immaterieel erfgoed. Het Yper Museum werkt hiervoor samen met andere musea, privéverzamelaars en wetenschappelijke instellingen.

Kies voor de audiogids op je eigen smartphone of tablet en ontdek de highlights van POES. De audiogids is ingesproken door kattenkenner Chris Dusauchoit. Voor kinderen zijn er twee aangepaste parcours. Met Poezenloeren en de Kunstkijker worden ze aangemoedigd om écht naar de kunst en de tentoongestelde objecten te kijken.

Gelijktijdig met de tentoonstelling publiceren we, i.s.m. uitgeverij Hannibal Books, het boek 'POES. Hoe de kat de mens vangt'. Het bevat aanvullend en uniek beeldmateriaal en gastbijdragen van auteur Onno Blom, directeur GUM Marjan Doom, kunsthistoricus Jo Coucke en dichteres Delphine Lecompte.

Ook de museumjongeren van het Voorlopig Bewind zetten hun beste beentje voor. Samen met de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid vragen zij in de tentoonstelling 'De Geknipte Kat' aandacht voor het zwerfkattenprobleem. Deze kleurrijke expo zit vol interessante tips voor het welzijn van je kat.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar

Yper Museum
Grote Markt 34
8900 Ieper

Toon in google maps

Wanneer

  Reservaties

  www.ypermuseum.be/praktisch-reserveer

  Prijs

  7,0

  Organisatie

  Contact

  ypermuseum@ieper.be
  Telefoon : 057 239 220

  Links

  POES. Hoe de kat de mens vangt.

  UiTPAS voordelen

  Voordelen bij Yper Museum

  2 € korting2 punten