Overslaan en naar de inhoud gaan

Saint George's Memorial Church

De kerk werd in 1929 gebouwd ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten van de "Ypres Salient". De kerk werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield en werd gebouwd in de typische stijl van een Engelse parochiekerk. Binnenin herinneren heel wat voorwerpen, bronzen naamplaten, vlaggen, ... aan de oorlog.

Field Marshal Sir John French, Earl of Ypres, voormalig opperbevelhebber van de Britse troepen in Ieper, deed tijdens de heropbouw van de stad een oproep tot het bouwen van een Britse herinneringskerk.

De stad schonk een perceel grond op de hoek van de Elverdingestraat en het Vandenpeereboomplein. Field Marshal Lord Plumer legde, in aanwezigheid van de Belgische Koning Albert I, de 'eerste steen' op zondag 24 juli 1927, de dag waarop de Menenpoort werd ingehuldigd.

De kerk zelf werd ingewijd op 24 maart 1929 door de Bishop of Fulham. Naast het gebouw kwam er een 'Pilgrims' Hall en een woning voor bedienaar van de kerk. Eton College betaalde voor de bouw van de aanpalende school.

Het kerkje is opgetrokken uit gele baksteen, heeft een zadeldak en achteraan een uitbouw voor een vijfhoekige doopkapel.
Op de top van de voorgevel staat een 'Cross of Sacrifice' gelijkaardig aan het kruis op de Britse militaire begraafplaatsen maar zónder zwaard.
Ongeveer elk voorwerp in de kerk werd geschonken ter nagedachtenis van individuelen of eenheden die in de Ypres Salient vochten.

Waar

Saint George's Memorial Church
Elverdingsestraat 1
8900 Ieper

Toon in google maps

Wanneer

  • Maandag - zondag van0:00tot0:00

Prijs

gratis

Contact

toerisme@ieper.be
Telefoon : +32 57 239 220

Links